Szeretné megtudni, hogy mi a különbség a bérszámfejtés és a könyvelés között? Segítünk, hogy könnyebben átlássa, megértse a két terület feladatait!

Miről szól a bérszámfejtés?

Amikor a vállalkozók úgy döntenek, hogy szeretnék kiszervezni a bérszámfejtést, azt gondolják, hogy elegendő, ha egy könyveléssel foglalkozó szakembernek adják át a feladatokat. Ez amiatt van, mert azt hiszik, hogy a könyvelő és a bérszámfejtő egy és ugyanaz a személy, azonban ez nem igaz, hiszen igencsak különböznek a szakemberek feladataik a területeken.

A bérszámfejtő a munkavállalók kifizetésének feldolgozásával, ellenőrzésével van elfoglalva. Munkája során nagyon fontos, hogy ismerje a foglalkoztatottak jogviszonyát, ugyanis többek között ennek alapján is történnek a kifizetések, továbbá a ki és bejelentésük is az ő hatáskörébe tartozik. A juttatásokat is a bérszámfejtő intézi, ezen kívül még a táppénz, gyermek vagy csecsemőgondozási díj iránti kérelmekről is ő gondoskodik. Egyszóval minden olyan dolog a bérszámfejtés alá tartozik, amik a magánszemély kifizetéséhez kapcsolódnak.

A könyvelés és a bérszámfejtés teljesen különálló szakmák. Mindkét terület teljes embert kíván meg, akinek a szaktudása, felkészültsége kifogástalan, és kellő ismerettel rendelkezik a szakmáját illetően.

Miről szól a könyvelés?

A könyvelő feladataival is érdemes tisztában lenni, ugyanis így a vállalkozók véletlenül sem keverhetik össze a két területet. Nem ritka, hogy konfliktus is van amiatt, mert az ügyfelek olyan teendőket kérnek számon adott esetben a bérszámfejtőn vagy a könyvelőn, amik valójában nem is tartoznak hozzájuk.

könyvelők például kiváló adótanácsadók, ezen kívül a cég pénzügyeivel foglalkoznak. Bátran lehet hozzájuk fordulni azért is, hogy segítsenek a beszámolók elkészítésében. Szakértelmükre ezen a területen is óriási szükség van, a hatóságok rendkívül szigorú szabályokat állítanak a cégek irányába. A könyvelők ezeket ismerik, így ezek figyelembevételével rakják össze a beszámolókat. A pénzügyi adatokat is összeszedik annak érdekében, hogy kellően át lehessen látni a cég működését. Ennek alapján a könyvelőnek egyszerűbb is tanácsot adni a jövőre nézve.

Ezen a területen is nagyon sok mindennel kell foglalkozni, így nem csoda, ha a könyvelőnek már nem jut ideje a bérszámfejtésre. Ugyanez igaz fordítva is. Ha a szakemberek túlterheltek lennének, nem tudnák ellátni a feladataikat, ez pedig igen kockázatos, hiszen egyik területen sem fér bele a pontatlanságba a munkavégzésbe.

Létezik közös pont a könyvelés és a bérszámfejtés között?

A könyvelés és a bérszámfejtés is olyan területek, ahol rendszeresen vannak változások, törvényi újítások, így ezek alapján kell a továbbiakban elvégezni a feladatokat. Ez azt jelenti, hogy mindkét esetben elengedhetetlen a naprakész, stabil szaktudás, mert csak így lehet a legjobbat nyújtani.

A bérszámfejtőknek és a könyvelőknek egyaránt rengeteg jogszabályt kell ismerniük, és helyesen is kell azokat alkalmazniuk.

Könyvelőirodánkban Miskolcon mindkét területen kiváló szakemberek dolgoznak, akik tisztában vannak felelősségteljes pozíciójukkal, így ennek megfelelően, lelkiismeretesen végzik a feladataikat. Mindenki pontosan tudja, hogy milyen teendőkkel kell foglalkozni a munka során, könyvelőirodánk profi segítséget tud nyújtani a vállalkozóknak.

Honlapunkon bővebb információkat is találhat rólunk, szolgáltatásainkról. Ha kérdései lennének, vagy szeretne időpontot foglalni az irodánkba személyes megbeszéléshez, forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségeinken, ahol munkatársaink készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére.