A könyvelőirodától való ajánlatkérés csak egy rövid üzenetnek látszik, de fontosabb, mint gondolnád! Segítünk megtalálni a tökéletes partnert.

A könyvelőiroda kiválasztása fontos döntés, amely befolyásolhatja a vállalkozásod sikerét. Bár sokan megfeledkeznek róla, ilyenkor az első lépés, hogy átgondolod, mit is szeretnél. Tisztázd a saját igényeidet, elvárásaidat és céljaidat a könyveléssel kapcsolatban. Ha nem tudod mit szeretnél, egyetlen könyvelőiroda sem fog megfelelni!

Kik lehetnek a potenciális jelöltek?

Ha már tudod, hogy mit vársz, elkezdheted keresni a potenciális könyvelőirodákat. Használd az internetet, böngéssz szakmai portálokat vagy kérj ajánlást más vállalkozóktól, ismerősöktől. Amikor könyvelőirodák honlapját böngészed, erre a 3 dologra fókuszálj:

  1. A szolgáltatások: Egy jó könyvelőiroda részletesen és átláthatóan ismerteti a szolgáltatásait, emellett megadja a díjszabását, az esetleges plusz költségeket, a fizetési módokat és feltételeket.
  2. A bemutatkozás: Egy igazán profi cég nem csak a szolgáltatásait, hanem a céljait és az értékeit is megosztja az érdeklődőkkel, és bemutatja, mivel tud többet adni az ügyfeleknek, mint a konkurencia.
  3. A munkatársak: Olyan partnert válassz, ami büszke a munkatársaira, bemutatja őket a honlapján, megadva a nevüket, tapasztalatukat, szakterületüket, ezen kívül megmutatja, milyen ügyfelekkel dolgozott eddig.

könyvelőiroda ajánlatkérés

Néhány hasznos tipp az ajánlatkéréshez

A könyvelőirodától való ajánlatkérés az egyik legfontosabb lépés, hiszen ez alapján tudod minden részletében összehasonlítani a lehetséges partnereket. Ám nem mindegy, milyen információkat adsz meg, és pontosan milyen ajánlatot vársz! A következőkre figyelj:

  • Adj meg minél több információt a vállalkozásodról, például a tevékenységi körről, a forgalomról, az eddig használt könyvelési rendszerről.
  • Határozd meg, hogy milyen szolgáltatásokat vársz el a könyvelőirodától. Csak könyvelést, vagy bérszámfejtést is szeretnél, esetleg érdekelne tanácsadás?
  • Kérj részletes leírást a könyvelőiroda által nyújtott szolgáltatásokról, mindenről, ami esetleg nincs fent a weboldalon, de szeretnéd tudni.
  • Ha lehetséges, kérj szerződéstervezetet, amelyben szerepelnek a felek jogai és kötelezettségei, a felelősségi körök és felmondási feltételek.

könyvelőiroda ajánlatkérés

Hogyan hasonlítsd össze az ajánlatokat?

Az ajánlatok összehasonlítása nem mindig egyszerű, hiszen sok tényezőt kell figyelembe venned ahhoz, hogy végül valóban a számodra legjobb könyvelőirodát válaszd. Néhány tipp, amelyek segíthetnek a döntésben:

Ne csak az árat nézd, hanem a szolgáltatások minőségét és tartalmát is. A könyvelő nem az a partner, melynek díján érdemes spórolni, hiszen a vállalkozásod biztos pénzügyi háttere a tét. Nézd meg, pontosan milyen feladatokat vállal a cég, milyen határidővel dolgozik, milyen kiegészítő lehetőségek vannak, amikből profitálhatsz.

Figyelj a könyvelőiroda szakmai hátterére, a munkatársak hozzáértésére, tapasztalatára és naprakészségére. Ha a vállalkozásod valamilyen szempontból speciális, kérdezz rá, milyen iparágakban és tevékenységi körökben dolgozott korábban a cég, mennyire vannak képben a szakemberek az adott terület adózási szabályaival.

Értékeld a lehetséges partnerek kommunikációját, elérhetőségét és a munkatársak proaktivitását. Nézd meg, milyen gyakran és milyen csatornákon keresztül tartják a kapcsolatot az ügyfelekkel, járj utána, mennyire érthetően magyarázzák el a könyvelési folyamatokat és eredményeket, mennyire tudnak hasznos tanácsokat adni.

Ha ezeket a tippeket követed, meglesz a tökéletes partner, aki minden szempontból a vállalkozásodat szolgálja. Lehet, hogy épp mi vagyunk azok? Gondold át, mire van szükséged, nézz körül honlapunkon és kérj ajánlatot könyvelőirodánktól!