Ha szeretnél megismerkedni a legegyszerűbb könyvelési formával, és érdekel, hogyan kalkulálhatsz az egyszeres könyvvitel díjával, neked szól bejegyzésünk!

Aki céget alapít, annak tisztában kell lennie a választható könyvelési formákkal. Magyarországon alapvetően két fő technika van használatban, ez az egyszeres könyvvitel és a kettős könyvelés. Bizonyos esetekben a számviteli törvény csak a kettős könyvelést teszi lehetővé, gyakran azonban az egyszeres könyvvitel is tökéletesen megfelel a céloknak. A következőkben ez utóbbi rejtelmeit tárjuk fel, hogy pontosan tudd, mire számíthatsz, ha ezt választod.

Mi az egyszeres könyvvitel?

Az egyszeres könyvvitel a legegyszerűbb könyvelési forma, melynek célja a vállalkozás pénzügyi helyzetének nyomon követése. Ez a módszer kizárólag a bevételek és kiadások rögzítését foglalja magába, amiből egyenesen következik, hogy legfőbb előnye az egyszerűség és alacsony adminisztratív teher. Az egyszeres könyvvitelt éppen ezért jellemzően kisvállalkozások, egyéni vállalkozók alkalmazzák, akiknek nincs szükségük a kettős könyvelés bonyolultabb rendszerére.

Egyszeres könyvvitel díj

Mikor érdemes egyszeres könyvvitelt választani?

Amennyiben a vállalkozás bevétele két egymást követő évben nem haladja meg az 50 millió forintot, és nem minősül közhasznú szervezetnek, egyszerűsített adózást alkalmazhat, és választhatja az egyszeres könyvvitelt. Ez elegendő lehet azoknak a vállalkozásoknak, melyek nem igényelnek részletesebb elemzéseket a vagyonukról és kötelezettségeikről, a bevételek és kiadások nyomon követése épp elegendő.

Fontos megjegyezni, hogy a leegyszerűsített módszernek hátrányai is vannak. A legfőbb probléma, hogy nem nyújt teljes képet a vállalkozás pénzügyi helyzetéről, mivel nem rögzíti az eszközöket és kötelezettségeket. Ezen kívül az egyszeres könyvvitel alapján nehezebb összehasonlítani a vállalkozás teljesítményét más cégekével, mivel korlátozottabbak az elemzési lehetőségek. Ám ha ez elég, a kettős könyvelés fölösleges terhet és kiadást jelentene.

Mire számíthatsz a költségeket illetően?

Hiába számít egyszerű megoldásnak az egyszeres könyvvitel, ez nem jelenti azt, hogy nincs szükséged könyvelő segítségére. A jogszabályok betartása és a precíz nyilvántartás érdekében mindenképpen érdemes szakemberre bízni a feladatot. Cége anyagi biztonsága felől mindenki szeretne nyugodt lenni, olyan kiadásról van tehát szó, amin az egyszerű használattal kecsegtető könyvelési szoftverek ellenére sem érdemes spórolni.

Egyszeres könyvvitel díj

Az egyszeres könyvvitel díja számos tényezőtől függ, de általánosságban elmondható, hogy az árbevétel a legmeghatározóbb tényező. Minél nagyobb a vállalkozás bevétele, annál magasabb lesz a könyvelési díj, hiszen több a munka és nagyobb a felelősség. Ezen felül jó, ha tudod, hogy a különféle extra teendők, például a soron kívüli eredménykimutatás vagy a hatóságok előtti személyes képviselet általában nem tartozik bele az alapdíjba.

Fontos megjegyezni, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb szolgáltatással jársz jól. Érdemes alaposan tájékozódni a piacon elérhető ajánlatokról, és olyan könyvelőt választani, aki nem csak a jogszabályi minimumot teljesíti, hanem tanácsadással és további szolgáltatásokkal is támogatni tud. Egy jó könyvelő tanácsokat adhat a gazdasági döntéshozatalhoz, az adóoptimalizáláshoz, sőt, akár pályázatok benyújtásában is segíthet.

Az egyszeres könyvvitel tehát hatékony eszköz lehet a kisvállalkozások és egyéni vállalkozók számára a pénzügyi helyzet nyomon követésére. A megfelelő szakember kiválasztásával Te is biztosíthatod, hogy a könyvelés gördülékenyen menjen, neked pedig nincs más dolgod, mint a vállalkozásod fejlesztésére fókuszálni. Erre van szükséged? Weboldalunkon megtalálod az egyszeres könyvvitel díjakat árbevételre lebontva, nézz körül és keress minket bátran!